שיווק בפייסבוק
באופן אישי לא התחברתי לפייסבוק. יש לי כמובן פרופיל אישי ויש לי גם שני חברים!
אבל איני מוצא עניין בלדעת מה עושה בדיוק עכשיו חבר זה או אחר, או מה דעתו על
איזה עניין אקטואלי.
אבל ללא קשר להשתתפות האישית שלי או שלכם בפייסבוק, כנגנים (אופס..התכוונתי “כמשווקים”..ארץ נהדרת עולה לראש) אנחנו לא יכולים להתעלם מהעולם הזה פשוט כי רוב הלקוחות שלנו מבלים שם רוב הזמן. עולם השיווק בפייסבוק מזכיר לי את ראשית ימי האינטרנט: לכולם ברור שחשוב להיות שם אבל עדיין לא גובשה התורה שאומרת איך להיות שם, כמה להיות שם, איך להתאים את הפעילות בפייסבוק לסוג העסק ואיך לשלב אותה במערך השיווקי הכולל. אגב, גם מר צוקרברג בעצמו נראה כמי שעדיין מחפש את דרכו: פייסבוק עורכת שינויים תדירים במיוחד במנגנונים שהיא מציעה לעסקים ולדעתי עדיין לא גיבשה את האופן שבו היא רוצה להציע לעסקים להתערבב בעשייה החברתית בפייסבוק. בסקר שערכה לאחרונה חברת IBM אמרו רוב מנהלי השיווק שהתוצאות שהשיגו מפעילותם בזירה החברתית לא תאמו את הציפיות שלהם.
כן פייסבוק מנסה לנוע על הקו העדין שבין מתן אפשרות ליחיד או לארגון “לבטא את עצמו” לבין שמירה אדוקה על אחידות. גם בעניין הפרטיות פייסבוק נוטה לזגזג. למרות ההצלחה העצומה אף אחד אינו יכול להבטיח לפייסבוק חסינות.
שיווק בפייסבוק לעסקים
פייסבוק היא רשת חברתית ולכן ברור שעסקים בעלי אופי חברתי: ברים, מועדונים חייבים להיות שם. אנשים שישבו בבר ירצו להיכנס לראות מי עוד היה שם, לצפות בתמונות וכו’. אבל מה לגבי בית דפוס? ומה לגבי חברת המייצרת מוצרים קוסמטיים? מה בדיוק הם אמורים לעשות ברשת חברתית? רובם פותחים דפי אוהדים (בדיוק באותו אופן שבשנת 95 הקימו אתר) ואז לא יודעים מה בדיוק לעשות איתו. מכיוון שקשה לעודד “שיחה” (עוד מילה חשובה בלקסיקון החברתי, לא יודע למה אני חש דחייה מה newspeak הזה) סביב בית דפוס או אפילו בית אופנה הם מנסים ליצור מהומה למשל באמצעות תחרויות לייקים.
למעשה יש היום שתי רשתות אינטרנט: הרשת הפתוחה המורכבת מאתרי אינטרנט ופייסבוק. בראשונה שולט לרי פייג’ ובשנייה (באופן הדוק הרבה יותר) מרק צוקרברג. אחת המטרות של פייסבוק היא לשלוח זרועות אל הטריטוריה של פייג’ ולבלוע חלקים מתוכה אליה. כפתורי הלייק שמשולבים בדפי אינטרנט רגילים וכל הכלים החברתיים שמאפשרים לשתול מרכיבי פייסבוק באתרים הם כיוון אחד. האפשרות של כל עסק לשלב דפי אינטרנט רגילים (באמצעות iframe) בתוך פייסבוק הם הכיוון השני.
אחת ההשפעות המשמעותיות של פייסבוק על האינטרנט היא בכיוון של חיסול האנונימיות. באתר נענע למשל לא ניתן להגיב לכתבות ללא חיבור לפייסבוק כך שכל מגיב מזוהה באמצעות חשבון הפייסבוק שלו. אמנם כל אחד יכול לפתוח חשבון פייסבוק פיקטיבי אבל זה מסורבל ובמדינות מסוימות בארצות הברית זה כבר אפילו לא חוקי. אם הפופולאריות של פייסבוק תמשיך בכיוון הנוכחי (דבר שכלל לא בטוח) נראה שיותר ויותר מדינות יאמצו את המדיניות האוסרת על פתיחת פרופיל פיקטיבי בפייסבוק. פייסבוק בהחלט רוצה להיות המנהל הבלעדי והחוקי של הזהות באינטרנט, ימים יגידו אם זה יצליח לה.
למשווק באינטנרט פייסבוק מציעה היום מגוון די רחב של כלים ובמאמר הזה והבאים אחריו אני אנסה לעשות סדר בהם, להזהיר בפני נזקים אפשריים ולהציע דרכי פעולה שנראות (כרגע, אבל הכל נזיל) הדרכים הנכונות.
אז מה פייסבוק יכולה היום להציע למשווק?
ראשית קיימת בפייסבוק חלוקה דומה מאוד לזו שקיימת בגוגל: קידום ממומן וקידום אורגני. קידום ממומן הוא פשוט פרסום מודעות בפייסבוק. יש בפרסום בפייסבוק הגיון רב – ראשית אנשים רבים נמצאים שם שעות על גבי שעות, ושנית פייסבוק מאפשר למקד את הפרסום על פי נותנים דמוגרפיים ועל פי תחומי עניין. בשלב זה מערכת הפרסום פרימיטיבית יחסית לזו של גוגל (למשל אין כלי מובנה למדידת המרה, למרות שלתקפה קצרה הוצע כלי כזה) ואולם אני מניח שהיא תשתפר. אני אקדיש את אחד המאמרים הקרובים לפרסום בפייסבוק.
החלק המלהיב בפייסבוק הוא כמובן החלק האורגני: הכוונה היא להשתלבות טבעית של עסק בבליל החברתי של פייסבוק. בהקשר זה פייסבוק יכול לשמש לתמיכה בשלושת המרכיבים של שיווק באינטרנט: גיוס תנועה חדשה של מתעניינים במוצר או בשירות, המרה של המבקרים ללקוחות וכמובן שימור המותג שלנו חם בתודעת המבקרים או הלקוחות.
כותב המאמר: רוני הורוביץ
ייעוץ שיווקי להכפלת המכירות בעסק צור קשר